Holiday Inn - Baruna Bali (Kuta, Bali, Indonezija)


Hotel Holiday Inn Baruna Bali je definitivno najlepši hotel u koji sam ja u životu ušla. Zahvaljujući zakonu po kome sve zgrade koje se grade na Baliju ne smeju narušavati okolinu, Bali je definitivno ostrvo iz bajke, puno predivnih građevina u balinežanskom stilu.


Sam prilaz hotelu sa kružnom fontanom i fantastičnim figurama koje označavaju ulaz, već obećava, ali unutra zatičete i mnogo više. Sve podseća na hindu hram, zahvaljujući dekoru prepunom kamenih figura i drvenih rezbarija koje ukrašavaju enterijer. Recepcija je urađena u duhu balinežanske arhitekture - vrlo malo zidova i puno otvorenog prostora sa visokim plafonom koji podseća na trščani krov, tako da stičete utisak da se nalazite na jednoj ogromnoj natkriljenoj terasi, sa mnoštvom različitih garnitura za sedenje, tako da svako može odabrati stil koji mu odgovara.


U sobe se ulazi preko unutrašnjih terasa koje okružuju skrivenu fontanu - zapravo, nisam sigurna da li je to fontana, ili je deo potoka koji ide kroz ceo hotelski kompleks, pa su ga usmerili da prolazi i kroz zgradu. Naravno, svaki kamenčić koji oivičava potok je pažljivo uklopljen sa odabranim rastinjem, a šum tekuće vode se odbija o zidove i čini prijatnu muziku za uši - čak mi se učinilo da čujem cvrkut ptica, ali pošto ih nisam videla, mislim da je to više plod moje mašte zagolicane tim prelepim prizorom. Sobe su fantastične, vrlo su prostrane, izuzetno lepo uređene u bali-stilu, sa lepim slikama raspoređenim po zidovima i nekoliko ukrasa postavljenih na strateškim mestima. Nameštaj je u istom stilu, bračni krevet je izuzetno prostran i udoban, kupatilo je prelepo, prostrano i funkcionalno, ali najlepši od svega je balkon. Balkoni su takođe dovoljno prostrani da na njih stane garnitura za sedenje od ratana (naravno). Naša terasa je gledala na vrt i mali gazebo sa stolovima za masažu. Preporučujem masažu u hotelu, gde je osoblje stručno, iako onaj ko nema neke zdravstvene probleme može proći mnogo jeftinije sa registrovanim maserima koji nude usluge po plažama.


Što se tiče ljubaznosti osoblja, zaista nemam ni jednu zamerku. Svi su toliko ljubazni, nasmejani i prijatni, da se osećate kao da su baš vas čekali da budete njihov gost i da se vama najviše raduju. Mi smo imali problem sa vodokotlićem u kupatilu, i čim smo prijavili problem, stigla su dva (!) menadžera koji su se izvinjavali zbog neugodnosti i odmah su nam organizovali premeštanje u drugu sobu, pošto je problem zahtevao malo više vremena za rešavanje. Pošto u tom trenutku nije bilo slobodnih soba, oni su nas premestili u apartman, po istoj ceni, pošto je "njihova greška". Kada je ćerka dobila temperaturu, pozvali smo hotelskog lekara, koji je došao u pratnji jednog (trećeg) vrlo zabrinutog menadžera - posle toga su razni menadžeri, šefovi smena sobari i ostalo osoblje, stalno dolazili da se raspitaju za njeno stanje, tako da su mi na kraju malo i dosadili svojom preteranom brižnošću (čovek se brzo razmazi...). Recepcioneri su vrlo predusretljivi, a organizovaće vam i iznajmljivanje vozila sa vozačem, koji govori engleski i koji će vas povesti u turu Balijem, predlažući vam najbolja mesta za posetu, u skladu sa vašim interesovanjima.


(slika je uzeta sa web sajta hotela Holiday Inn Baruna Bali)
Hotelski vrt je fantastičan, prepun stazica za mirnu šetnju, u jednom delu je i hotelski potočić, gde smo jedno veče, kada je bio pun mesec, imali priliku da gledamo okupljanje žaba, koje su kreketale celu noć. Hotelska plaza je dovoljno prostrana, ali su talasi mnogo veliki, pa je plivanje nemoguće - ono za šta je idealno je surf (ne po internetu), ali zato je tu predivan hotelski bazen, u kome možete plivati do mile volje. Oko bazena su poređane mnogobrojne ležaljke, a novi peškir dobijate svaki put kada dožete. Kod bazena možete ostavljati stvari, jer je pod nadzorom dva spasioca, koji i izdaju peškire, ali nikako ne smete ništa ostavljati na plaži, čak ni peškir, makar i na kratko, jer će sve što ostavite bez nadzora nepovratno nestati neverovatnom brzinom. Što se tiče bazena, slobodno mogu da kažem da ovaj bazen ima najlepši bar pored bazena. U stvari, bar nije baš pored, nego je U bazenu, tako da ima ozidane "barske stolice" u vodi, dok je taj deo šanka tek malo iznad vode fantastično! Prosto je bez veze prići baru sa spolašnje strane...


Svi restorani u hotelu, a ima ih nekoliko, su izuzetni i po izgledu, i po kvalitetu, i po izgledu, i po izboru i ukusu hrane. Svaki restoran ima pogled na nešto lepo, svi nude tradicionalnu, ali i internacionalnu hranu, a uvek je moguće zahtevati modifikacije jela, npr. da jelo ne bude ljuto i sl. Pazite, većina balinežanske hrane je vrlo ljuta, pa je dobro da pitate konobara pre nego što naručite neko jelo. Najveća uživancija je popiti "es kelapa" slatko bezalkoholno piće spravljeno od mladog kokosa, koje se služi u kokosovoj ljusci, i gledati talase kroz tamno zelenilo. Hotel vrlo često organizuje večernje programe u svojim restoranima, tako da uz večeru možete uživati i u tradicionalnim plesovima i mnogim drugim zanimljivostima.


Lokacija hotela je dobra, nije previše daleko od centra grada, ali ja ipak preporučujem da se i ta kratka relacija radije pređe nekim prevozom, nego peške, jer je naš jedini pokušat šetnje do grada bio toliko neprijatan, da smo odustali na pola puta - iako put deluje pusto, kako hodate, odjednom vas sustižu i prestižu sa svih strana ljudi koji vam nude sve i svašta, a uglavnom su to veoma nelegalne stvari. Neki od njih su preterano uporni, pa to budi popriličnu nelagodu, tako da je bolje izbeći takve susrete na pustim mestima, a razumljivo je zašto je put do grada pust - niko neće tuda da se šeta pod takvim uslovim. Te iste ponude ćete dobijati i u gradu, ali tamo nije strašno, jer ste okruženi mnoštvom ljudi, tako da vam ne preti nikakva opasnost. Upozoravam i na to da i taksiste treba birati, jer kao i kod nas, ima onih koji taksiraju "na divlje" i "deru" naivne turiste, pa je najbolje raspitati se na recepciji koje taksi službe je bezbedno koristiti.


Kuta je fantastična i pruža sve moguće vrste zabave, od tržnih centara, u kojima su i velike igraonice sa mnoštvom egzotičnih elektronskih igara, preko prodavnica koje rade do kasno u noć, do kafića i restorana, od kojih neki imaju i predstave sa tradicionalnim plesovima (neki od njih svojim gostima nude besplatan prevoz od/do hotela). Klubova i diskoteka ima nebrojeno, po čemu je Kuta naročito poznata, zbog mnoštva mladih surfera kojima je ovo omiljena destinacija. Čuvajte se pijanih Australijanaca, umeju da budu vrlo neprijatni, čak i više od nekih Evropljana, na koje smo navikli da su na moru redovno "pod gasom". Bez obzira na reputaciju grada za mlade, Kuta pruža zabavu i odmor za sve generacije - sve što je potrebno je da odaberete šta ćete i gde raditi.


(slike stižu čim uspem da ih skeniram)

Nagradna igra web sajta trivago

Želim da vam svima ponovo skrenem pažnju na zaista sjajan web site: u pitanju je trivago, online zajednica putnika. Već sam pozvala zainteresovane da se pridruže platformi na našem jeziku, ali sada ponavljam poziv, jer je trenutno u toku veoma primamljiva nagradna igra. Svakog dana možete osvojiti 2 noćenja u hotelu u nekoj od evropskih metropola.

Da biste mogli da učestvujete u izvlačenju nagrada potrebno je biti član trivaga.rs, pa vas pozivam da se učlanite preko mog pozivnog linka i tako postanete merkatov prijatelj na trivagu. Kada se učlanite dobićete mail sa aktivacionim linkom - obavezno aktivirajte svoj nalog. 

Sve što treba da uradite je da napišete kritiku o hotelu u kome ste odseli: ocenite smeštaj, ljubaznost osoblja, čistoću soba, kupatilo... sve ono što je u hotelu ostavilo utisak na vas. Viđenje hotela ne treba da bude neutralno, nego baš naprotiv, vaše lično, onako kako ste doživeli hotel. Moj savet: potrudite se da vaša kritika ne izgleda kao SMS, već da ima bar desetak ozbiljnih rečenica, koje se mogu nazvati kritikom hotela - u protivnom ćete dobiti loše ocene, tako da vaša kritika neće ući u trku za nagradu (pročitaj pravila nagradne igre).

Važna napomena U nagradnoj igri mogu učestvovati svi koji govore neki od srodnih jezika sa teritorije ex-Yu - srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski, bošnjački, crnogorski... i da ne nabrajam dalje, shvatili ste na koje jezike se odnosi. Ukoliko neko želi da napiše kritiku na makedonskom, najbolje bi bilo da je postavi na trivago.bg, zbog sličnosti jezika.

Upozorenje Trivago ima ozbiljna pravila ocenjivanja kritika - ocenjuje se korisnost kritike, a ne osoba koja ju je napisala, niti da li se nekome ta atrakcija/hotel sviđa (što nema veze sa samom kritikom), niti da li se slaže sa mišljenjem onoga ko je napisao kritiku. Zato nemojte formirati grupe korisnika koji će se međusobno ocenjivati visokim ocenama, bez obzira na kvalitet kritike (čak i kada je kritika očigledno loša, npr. ima samo 1-2 rečenice), jer se to smatra zloupotrebom i takvi korisnici će biti isključeni sa trivaga, a samim tim iće izgubiti pravo na nagradu.




Hanibal park - Port El Kantaui, Tunis

 
Kada sam prvi put posetila Hanibal park bila sam prijatno iznenađena veličinom i raznovrsnošću sadržaja parka. Iskreno, nisam očekivala tako nešto, jer sam primetila da je Port El Kantaui veštačka i novoizgrađena turistička atrakcija, pa sam mislila da će biti samo nekoliko vožnji (sprava, ili atrakcija - kako li se to već zove :o)))), uglavnom za manju decu, čisto kao deo mnogo veće atrakcije. Ali Hanibal park je više od toga: prilično je veliki i imao je čak i ozbiljan rolerkoster, koji je 2003. zamenjen većim rolerkosterom (a koliko mogu da vidim na internetu, ovaj je i dosta poznat u svetu).


Hanibal park je jedna velika celina, ali suprotno od očekivanog, ne naplaćuje se jedinstvena ulaznica za park - plaća se po vožnji, tako da može ispasti veoma skupo za ljude sa decom, s obzirom da deci nikada nije dosta vožnji. A vožnje su mnogobrojne: klasična vrteška (koja izgleda fantastično noću), puno manjih vožnji za najmlađe, tramboline, dvorci na naduvavanje, poligon za vožnju sa minijaturnim "automobilima" za decu stariju od 5 godina (sa pravim malim semaforima, koji zaista rade, i malim ulicama) itd. Naravno, ima i vožnji koje su prilagođene starijoj deci i odraslima, kao što su hoverkrafti koji izgledaju kao dum-dum autići na vodi, rolerkoster i voz koji ide oko parka i vodi vas kroz istoriju sve do velikog Hanibala.
 
 
Arhitektura parka je u skladu sa temom, pa je sve sagrađeno u stilu Kartagine, u slavu Hanibala. Fini restorani i kafići, sa fontanama u rascvetanim baštama nude uobičajenu hranu i piće, po cenama koje su iste kao i svugde u Port El Kantauiju. Ispred glavne zgrade stoji kartaginjanski vojnik - ali pazite, pošto on naplaćuje slikanje sa njim (i to vašim foto aparatom), iako nigde ne stoji takvo obaveštenje. Mi smo imali veoma neprijatno iskustvo sa njim, jer je on zgrabio ruku naše ćerke i nije hteo da je pusti sve dok mu nismo platili koliko je tražio tek POSLE slikanja (i toliko je isprepadao da je skoro počela da plače. Jer smo mi bili predaleko od nje kako bismo uslikali i ceo ulaz). U glavnoj zgradi je mini-klub (besplatan!), gde deca mogu da crtaju, slažu Lego kocke i sl. Još jedna besplatna zabava za decu je na klasičnom igralištu sa ljuljaškama, toboganima i penjalicama.

Pošto je park veliki i ima puno vožnji, bilo bi dobro da planirate dolazak u park kao poludnevnu posetu, koja bi uključivala ručak, ili večeru. Bolje je posetiti park u popodnevnim i predvečernjim časovima, jer su sve vožnje direktno izložene suncu.

 
Ako volite zabavne parkove, ili imate decu, ovo je lep način da provedete prijatno veče. S obzirom da ne postoji jedinstvena ulaznica za park i da se plaća po vožnji, poseta Hanibal parku može ispasti dosta skupo zadovoljstvo, u zavisnosti od broja vožnji. Zapravo, svi roditelji su se žalili na cene vožnji, jer je teško ne dopustiti deci da probaju svaku vožnju, bar po jednom - što je popriličan trošak, ne računajući sladolede, slatkiše i sokove.


Hanibal park je lako pronaći, čak i ako dolazite iz Susa, a moja preporuka je da tamo odete taksijem, koji nije skup. Vrlo zgodno je blizu još jedne atrakcije - kombinacija malog zoološkog vrta i botaničke bašte, gde se možete slikati sa egzotičnim pticama. Centar Porta je takođe veoma blizu, pa se možete prošetati rivom, kupiti suvenire ili odabrati restoran u kome ćete jesti.