Crkva sv. Đorđa na Oplencu


Karađorđev sarkofag
Već duže vreme sam imala želju da posetim crkvu sv. Đorđa na Oplencu, ali nikako nisam uspevala da uklopim želje i mogućnosti, sve do nedavno, kada sam najzad, na moju veliku radost, uspela da isplaniram izlet doTopole. Topola se nalazi na svega sat vremena vožnje od Beograda, uglavnom veoma dobrim putem (oko polovine puta je auto-put Beograd-Niš, a i ostatak puta je prilično dobar), a jednostavnosti putovanja doprinose i dobri putokazi, koji ne ostavljaju mogućnost zabune.




Zadužbina kralja Petra I, crkva sv. Đorđa, zapravo je mauzolej srpske kraljevske porodice, odnosno porodična grobnica kraljevske dinastije Karađorđević, tako da se u njoj ne održavaju redovne službe, već samo u posebnim prilikama i za najveće hrišćanske praznike, kao što su Božić i Uskrs. Ipak, ovo predivno zdanje ne sakriva svoje lepote, već je otvoreno za sve posetioce. Na ulazu u crkvu vas dočekuje ljubazni kustos kod koga se može kupiti ulaznica sa tri isečka, koja važi i za još dva muzeja koja su smeštena na Oplencu. Fasada crkve je urađena od belog mermera iz okoline Bora.

Već na samom ulazu lepota enterijera oduzima dah. Svaki delić zida i tavanice koji nije u mermeru prekriven je blještavim mozaicima, u bezbroj boja, koje se presijavaju na svetlu, dajući im živost igre svetlosti i senki, koje imaju slike rađene u ulju. Oduvek sam fascinirana mozaicima, tako da sam bez daha razgledala ovo impozantno remek-delo. Čim se sakupi grupa ljudi, kustos započinje priču o istorijatu mauzoleja i nekim tehničkim podacima: 3.500 kvadratnih metara mozaika, od 40 miliona kockica u 1.500 nijansi... Mnogi prikazi su replike fresaka iz naših najpoznatijih manastira, a prikazani su i svi srpski vladari iz loze Nemanjića, sa modelima svojih zadužbina. Na centralnoj kupoli je smešten lik Isusa Hrista, a masivni bronzani svećnjak je u potpunosti izliven od pobedničkog oružja.


Kripta se nalazi ispod crkve, a u samoj crkvi se nalazi sarkofag sa ostacima vožda Karađorđa, začetnika dinastije. Mnogi pitaju da li je Karađorđe ovde sahranjen sa glavom, ili bez nje, jer se zna da je dugo vremena posle njegovog ubistva glava bila odvojena od tela - i odgovor je da. Naime, kneginja Ljubica je tajno, noću, svojeručno iskopala Karađorđevu lobanju, koja je bila položena u Sabornoj crkvi u Beogradu, i isto tako tajno je prenela na Oplenac, kako bi je spojila sa telom. Sa druge strane se nalazi sarkofag kralja Petra I, ktitora.


U kripti je sahranjeno 22 člana dinastije, ali bez nekog posebnog reda i hijerarhije, a između ostalog, tu je i grob kralja Aleksandra I. Zahvaljujući predivnim mozaicima, kripta ne deluje sablasno, već odaje utisak nekog drugog sveta iz bajki. Osvetljena je bronzanim svetiljkama, koje su zbog svoje filigranske izrade i same umetnička dela, a koje svojim svetlom doprinose bajkovitoj atmosferi kripte.


Iako je prilaz jasno obeležen, a do crkve sv. Đorđa se dolazi laganom šetnjom kroz park, ne postoji mogućnost prilaza za osobe u invalidskim kolicima. Cena karte od 300 dinara je gotovo simbolična, s obzirom da sa tom istom ulaznicom možete obići još 3 mesta: Petrovu kuću, Vinogradarevu kuću i Karađorđev grad.


Slike iz kripte...



Kralj Aleksandar I Ujedinitelj









I još malo fotografija iz crkve...