Korčulanski hoteli

Odavno smo navikli na uslugu koja se dobija u tunižanskim, turskim, egipatskim... hotelima, a takvu vrstu usluge ne možemo dobiti u hotelima na crnogorskom, hrvatskom i grčkom primorju, tako da je moja najtoplija preporuka da se na Korčuli treba odlučiti za privatni smeštaj. Ne samo što su cene niže, već privatni smeštaj daje slobodu izbora u pogledu obroka - niste vezani ni za mesto, ni za vreme, a previše je lepih mesta na kojima treba probati korčulanske specijalitete. Za one koji vole i sami da kuvaju, obilje sveže ribe i morskih plodova svakodnevno je dostupno, u ribarnici ispod zidina tvrđave.


Naravno, ukusi su različiti, i sigurna sam da ima i onih koji se neće složiti sa mnom, tako da sam ovde pripremila mali pregled hotela u (gradu) Korčuli. Svi hoteli su u vlasništvu HTP Korčula, pa se dodatne informacije o ovim hotelima mogu naći ovde


Raspored hotela u Korčuli





Marko Polo


Hotel Marko Polo je smešten u najmirnijem delu Korčule, na početku isključivo pešačke zone koja vodi ka starom delu grada. Ovaj hotel je od svog otvaranja uvek uspevao da održi nivo usluge na zavidnom nivou, a 2006./2007. godine je kompletno renoviran, tako da je sada jedini hotel u Korčuli koji ima četiri zvezdice, i to sa razlogom.



Sve sobe, uz standarne sadržaje (za četiri zvezdice), imaju mini bar, TV sa satelitskim programom, fen, sef i klima uređaj. Uz restoran i aperitiv bar, u hotelu se nalaze i podavnica suvenira, sala za fitnes, welness klub i salu za sastanke. Hotel je udaljen 50-ak metara od najbliže plaže.



Hotel koji nosi ime čuvenog svetskog putnika, za koga se smatra da je rođen baš u gradu Korčuli (njegova kuća je pretvorena u muzej Marka Pola), je smešten na jenom od najviših tačaka u gradu, i iz nekih soba se pruža pogled ka Starom gradu, a iz većine se vidi more. Okružen je mediteranskim rastinjem i tako je potpuno zaštićen od spoljnih pogleda, što pruža opuštajuću atmosferu. Samo dva hotela na užoj teritoriji grada Korčule imaju otvoreni bazen, a bazen u ovom hotelu je veći i ima i bazen za decu. Oko bazena je prostrani plato sa barom, gde se u večernjim satima priređuju zabavni programi za goste, sa animacijom za decu. Pored ovoga, hotel ima i zatvoreni bazen.
Photo: www.korcula.info

Sve sobe, uz standarne sadržaje (za četiri zvezdice), imaju mini bar, TV sa satelitskim programom, fen, sef i klima uređaj. Uz restoran i aperitiv bar, u hotelu se nalaze i podavnica suvenira, sala za fitnes, welness klub i salu za sastanke. Hotel je udaljen 50-ak metara od najbliže plaže.


Lokacija Hotela Marko Polo je idealna za one kojižele mir i tišinu, ali istovremeno ne žele da budu udaljeni od centra dešavanja. Do starog dela grada, gde je smešteno najviše konoba, restorana, kafića i diskoteka i ostale zabave, potrebno je prošetati se manje od deset minuta, pešačkom stazom koja vodi pored mora i moderno opremljene marine.


Liburna 


Hotel Liburna zauzima mali "rt" koji gleda ka korčulanskom starom gradu. Sagrađen je 1985. godine kao vrlo ambiciozan turistički objekat sa četiri zvezdice, ali sada ima tri zvezdice, jer nije renoviran.


Sobe su vrlo različite, i variraju od malih, do onih normalne veličine i najrazličitijeg su oblika, tako da je pitanje sreće kakvu ćete sobu dobiti. Čistoća je na zadovoljavajućem nivou.



Hotel ima dva restorana - pansionski, sa terasom koja gleda na more, i konobu, koja je u prizemlju hotela. Hrana je raznovrsna i preporučujem da isprobate neke od specijaliteta njihove kuhinje, uz izvrsno korčulansko vino Grk. Hotelski bar je zanimljivog oblika (polovina je ispod nivoa poda) i nalazi se uz otvoreni bazen (vrlo mali), sa koga se takođe pruža pogled na korčulanski zaliv. S obzirom da je na samoj plaži, možete birati da li vam se više sviđa šljunak, ili stene, a po želji možete i vežbati skokove u vodu (i guranje drugih u vodu) sa obližnjeg mola. Kvalitet vode je savršen, kakav možete naći jedino u Dalmaciji: čista, bistra, plavo-zelena voda, specifičnog mirisa, koji se zauvek ureže u sećanje, povezan sa mirisom četinara. Jedina mana je što je možda malo hladnija, ali dobra vest je da meduze ne vole hladnu vodu. U ovom hotelu čete naći i jedine tuševe na plaži, a od ostalih sadržaja tu su tereni za tenis, mini golf i boćanje. Hotel ima sopstveni parking, što inače predstavlja problem u Korčuli.


Od starog grada je udaljen desetak minuta hoda stazom uz more, duž koje ima više restorana i kafića, kao i otvoreno plivalište u kome se održavaju vaterpolo utakmice, a pripada nekadašnjem evropskom prvaku KPK (Korčulanski plivački klub), jedinom vaterpolo klubu koji je osvojio evropsko klupsko prvenstvo, a nije imao zatvoreni bazen.




Park 


Hotel Park se nalazi na samoj obali, okrenut ka korčulanskom zalivu i sa pogledom na Stari grad Korčulu. Već pri prvom pogledu je jasno da je ovo hotel niske kategorije, sa užasnom arhitekturom koja je oličenje soc-realizma, ali je zato i cena odgovarajuća smeštaju.



Sobe uglavnom gledaju na (zapušteni) vrt, druga dva hotela i jednu privatnu kuću, ali jedan deo ima i divan pogled na more i korčulansku tvrđavu. Od soba sa dve i tri zvezdice ne treba očekivati mnogo, ali je nameštaj dosta pohaban, kao i u svim prostorijama hotela. Ono što je prednost ovog hotela je direktan izlaz na plažu. Plaža je betonska, ali ma koliko to nekome gadno zvučalo, to ima i svojih prednosti za sve one koji, kao ja, najviše vole pesak (koji je suviše daleko u ovom slučaju), ne podnose šljunak (susedna, Gradska plaža), a ne bi da se lomataju po stenama, i pri tom vole da su im bar i gril pri ruci, kao i prelepa konoba, koja je odmah uz more. Kada se na sve to još doda da možete do mile volje da skačete u vodu (čik to uradite na peščanoj, ili šljunkovitoj plaži) i usput još i ubacite u vodu nekoga ko nije imao nameru da se baš tog trenutka kupa - eto sjajne zabave! :o))) Što se tiče pomenute konobe, hrana je dobra, a cene povoljne.


Hotel Park ima i mali betonski teren za sport sa tribinama, na koji se slobodno ulazi - korišćenje se možda i naplaćuje, ali se ne sećam da sam ikada, za petnaest godina, videla da su nekoga oterali sa terena, tako da se slobodno može reći da je korišćenje besplatno. Svi koncerti, predstave i Moreška se održavaju na tom terenu, tako da je u tim danima velika buka dok traje fešta, ali je inače kraj veoma miran, naročito od kada je diskoteka u prizemlju hotela prestala sa radom (bez ikakvih šansi za ponovno otvaranje).


Blizina grada, koji je udaljen manje od desetak minuta lagane šetnje uz more, je dobra strana ovog hotela, tako da je dovoljno daleko od noćne buke, a vrlo blizu svih zanimljivih dešavanja i prodavnica.


Preporučujem onima kojima nije toliko bitno da smeštaj bude besprekoran, jer su cene povoljne.


Korčula 


Zgrada hotela Korčula je izgrađena 1912. (tada se hotel zvao Hotel de la Vile), što se i vidi po predivnoj arhitekturi, tipičnoj za mondenska letovališta na Mediteranu tog vremena. Ovo je prvi hotel otvoren na Korčuli i Korčulani su veoma ponosni na njega. Smešten je odmah ispod zidina tvrđave starog grada, sa pogledom na more i pristanište za luksuzne jahte i brodove koji krstare Jadranom.



Na žalost, u ovaj hotel nije ulagano dugi niz godina, pa je od nekada kvalitetnog i potencijalno luksuznog hotela spao na 3 zvezdice. Enterijer je zastareo i tu pod hitno mora da se preduzmu drastične mere, kako bi ovaj hotel zauzeo mesto koje zaslužuje.


U senci palmi i cvetnih žbunova, hotel ima predivnu terasu, koja je ujedno i bašta kafea i restorana, za oko 150 gostiju, sa koje se mogu posmatrati predivni zalasci sunca. S obzirom da je hotel Korčula najbliži starom gradu, svi kulturni sadržaji Korčule su na licu mesta, kao i stajališta taksi brodića, prodavnice, restorani, diskoteke, turistički biro itd. Jedina mana ove lokacije je malo dalja plaža, ali ne toliko da se ne može preći peške.




Bon Repos


Hotel Bon Repos je smešten u uvali pod imenom Zaljev školjki u kome su smeštene i brojne luksuzne privatne kuće. Ceo kompleks je okružen gustim mediteranskim rastinjem, po kome su paviljoni, kojih je ukupno četiri, dobili imena. Bon Repos je od Starog grada Korčule udaljen 3 km, i do njega se može doći šetnjom kroz park, ili taxi brodićima.



Bon Repos nudi dve kategorije smeštaja: dva paviljona od dve i dva paviljona od 3 zvezdice. Zgrada recepcije se nalazi u središnjem delu, okružena paviljonima, a hotel ima tri restorana i nekoliko barova (i na plaži), TV salon i sopstvenu peščanu plažu, na kojoj hotel često organizuje beach party-e u večernjim satima.


Osim otvorenog bazena, tu su i teniski tereni i mali teren za košarku, a obezbeđena je i animacija gostiju u toku dana i večeri. Na plaži se mogu iznajmiti kanui i pedaline, a u blizini hotela se nalazi i škola ronjenja, kao i dalmatinska konoba.


Moje mišljenje:
U prelepom Zaljevu školjki, preko puta brojnih luksuznih privatnih kuća, nalazi se kompleks Bon Repos. Od Starog grada Korčule se može doći dužom šetnjom kroz park (preko 3 km), sopstvenim prevozom, ili taxi brodićima.


Bon Repos je od samog početka osmišljen kao niskobudžetni smeštaj, a danas on nudi dve kategorije: dva paviljona od dve i dva paviljona od 3 zvezdice. Pošto je ceo kompleks okružen gustim mediteranskim rastinjem, paviljoni su dobili imena po mediteranskom drveću. U središnjem delu, okružena paviljonima, nalazi se zgrada recepcije. Hotel ima tri restorana, od kojih je jedan pansionski, a drugi na samoj plaži, i nekoliko barova. Osim toga, kompleks ima prostrani TV salon, teren za mini-golf i sopstvenu veliku peščanu plažu, gde se mogu iznajmiti kanui i pedaline, i na kojoj hotel često organizuje beach party-e u večernjim satima. U blizini hotela se nalazi i škola ronjenja, kao i dalmatinska konoba. Preko celog dana i uveče, obezbeđena je animacija za goste, a od dodatnih sadržaja tu su još i otvoreni bazen, teniski tereni i mali teren za košarku.


Iako ima dobro raspoređen prostor i sopstvenu plažu, ovaj kompleks je dugi niz godina zanemarivan, tako da su sobe, kao i sve ostale zgrade i sadržaji, u ne baš sjajnom stanju. Peščana plaža je veliki plus, ali je udaljenost od grada veliki minus. Ne preporučujem ovaj smeštaj.


mapa: merkat (program Google Earth)
Fotografije preuzete sa web prezentacije HTTP Korčula
7 Responses
  1. emo_serpica Says:

    Dobar post! Lepo i pregledno napisano o ovom prelepom ostrvu sve najvažnije... Ja sam posebno vezana za njega, jer sam upravo na njegovim prelepim plažama naučila da plivam. Dok sam bila dete, često nas je mama vodila u grad Korčulu gde je živela njena sestra. Njeni potomci su tamo i moja deca održavaju kontakte. Posebno lepa sećanja imam na predivnu letnju feštu "Moreška" koju smo obavezno gledali ne iz gledališta, već sa zidina starog grada, jer nas je teča kao jedan od učesnika uvodio da gledamo predstavu sa mesta predviđenog za učesnike. Divno ostrvo, toplo i čisto more, divni, pitomi i srdačni ljudi...i da ne nabrajam: topla preporuka za odlazak na letovanje.


  2. merkat Says:

    Hvala, šerpice! I ja sam sva leta svoga detinjstva (od 6-te godine) provela na Korčuli. A o moreški imam jeddan poduži tekst na engleskom, samo nikako da ga prevedem. I ne mogu da nađem tekst Moreške na našem jeziku (našla na engleskom, ali nema smisla prevoditi unazad, izgubiće se mnogo) - da li možda imaš ideju gde bih mogla da ga nađem?


  3. emo_serpica Says:

    Nažalost, nemam! I ja sam jednom prilikom "prošpartala" internetom u potrazi za nekim lepim tekstom o Moreški, ali ništa posebno nisam našla, barem na srpskom/hrvatskom jeziku. Kako sam zaboravila libreto, mislila sam da se malo podsetim, ali...
    Da li si, možda pripremila fotke sa putovanja na Bali? To mora da je fantazija! Očekujem ih, na predhodnom postu ;)


  4. merkat Says:

    Na žalost, nisam. Problem je što ja nemam skener, i moram uvek da moljakam nekoga za uslugu, pa mi je to veoma nezgodno. Sa druge strane, skeniranje negativa kod fotografa je 130 Din po negativu (36 snimaka), što bi u mom slučaju bila prevelika investicija (imam stvarno mnoooogo negativa). A i kada to uradim, potrebno je naći slike na kojima nema članova moje porodice, jer čuvam privatnost ;o) Možda nešto uradim posle Nove godine.


  5. uncafediarte Says:

    Kakvo rajsko mesto na moru.
    ne verujem da ikada otici na hrvatsko primorje ali zavidim ti gde si letovala.


  6. Ivana Says:

    Posetila sam puuno hotela stvarno ima lepih ma prelepih ali jednom prilikom sam kupila neki paket za odmor vikend za dvoje u hotelu u subotici sad se redovno vracam tamo jedinstveno je!


  7. Unknown Says:

    Baš bih voljela otići na Korčulu, jako lijepo mjesto za ljetovanje.


Постави коментар