Kinesko pozorište, Los Angeles - Nema baš šta da se vidi


Kada sam 1991. godine sa grupom studenata otišla u SAD, imali smo samo dva dana da obiđemo LA, pa smo morali da se odlučimo koje atrakcije ćemo posetiti a koje ćemo preskočiti, s obzirom na naš nedostatak vremena.
Na žalost, naš prvi izbor, koji nam je u trenutku donošenja odluke delovao tako prirodno i logično, bio je da vidimo čuvono Kinesko pozorište i Walk of Fame - ulicu sa zvezdama.



Kada smo došli do ulice, pokušavali smo da se snađemo na mapi i gotovo smo prošli pored poznatog pozorišta, ne primetivši ga, ali neobično velika masa ljudi nam je delovala sumnjivo, pa smo zagledali pažljivije i prepoznali zgradu. Prvo što sam pomislila bilo je da je to čuveno zdanje u prirodi nenormalno malo i usko. Ja nisam mogla da prestanem da se čudim kako je moguće da ta ista zgrada na TV-u može da izgleda mnogo, mnogo veće nego u stvarnosti (čak sam pomislila da smo greškom došli do nekog sporednog ulaza, koji je replika "onog pravog"). Ali nismo pogrešili - to je bilo TO. U redu, ono što je učinjeno, učinjeno je, tako da smo pokušali da pronađemo neke poznate otiske na pločniku i tu nas je čekalo razočaranje broj 2 - samo nekoliko prepoznatljivih imena. Ostalo su bila imena nekih praistorijskih glumaca, za čije prepoznavanje je verovatno potrebno veoma temeljno znanje o istoriji kinematografije.

Budući da je prostor je tako skučen, neko vam je stalno naslonjen na leđa, tako da je gotovo nemoguće napraviti pristojnu fotografiju, ali s druge strane, i nije bilo mnogo toga za slikanje.

Razočaran i osećajući se nekako prevareni, nismo hteli ni da uđemo u pozorište i trošimo naše vreme, koga i onako nismo imali dovoljno, a mogli smo da ga potrošimo na nekom drugom zanimljivijem mestu.



Znam da je poseta Kineskom pozorištu "obavezna", jer je jedno od najpoznatijih mesta u LA-u, i da bi ne otići do njega bilo isto kao preskakanje Pratera u Beču, ili Crvenog trga u Moskvi, ali ja ipak nikome ne mogu preporučiti da ga poseti. Tu stvarno nema mnogo toga da se vidi, i meni je bilo odvratno, a jedina druga atrakcija u neposrednoj blizini je Walk of Fame. Dakle, ako nemate puno vremena za gubljenje - ne idite tamo.


Premalo, previše ružno i previše razočaravajuće. Mesto je pravi kič, bez trunke ukusa. Ulica ispred njega je prljava, prodavnice su pretrpane jeftinom robom (ne po cenama, nego po kvalitetu), a previše čudaka se vrzma po tom kraju. Pristupačnost ove atrakcije zavisi od toga odakle dolazite - snalaženje u LA-u je veoma teško ne zato što ulice nisu propisno označene, nego zato što je grad tako ogroman.
   

3 Responses
  1. uncafediarte Says:

    na dobrim mestima si bila.
    veliki pozdrav.


  2. Jako zanimljiv clanaka. avio karte


  3. Unknown Says:

    Bila u LA, a nisam bila u tom pozoristu...


Постави коментар